Home / Wijn / Port / Sherry / Vermouth
Filter

Port / Sherry / Vermouth

Port, sherry en vermouth zijn drie verschillende soorten versterkte wijnen die een lange geschiedenis kennen. Wil je meer weten over hun oorsprong, productiemethoden en smaakprofielen, scroll dan snel verder naar beneden.


  2 / 3  Bezig met laden...
  1  2  3  

Port
Portwijn, typisch verbonden met Portugal, komt oorspronkelijk uit de Dourovallei in de noordelijke provincies. De wijn dankt zijn naam aan de stad Porto, van waaruit hij historisch naar diverse bestemmingen werd verscheept. De oorsprong ervan gaat terug tot de 17e eeuw, toen handelaren cognac aan de lokale wijnen toevoegden om ze te stabiliseren voor de lange reis naar Engeland.

Productie:
Het proces van het maken van port begint met de fermentatie van druivensap, die wordt gestopt door de toevoeging van een druivenalcohol die bekend staat als aguardente. Dit onderbreekt de omzetting van suikers in alcohol, wat resulteert in een wijn die rijk, zoet en hoog in alcoholgehalte is. De port wordt vervolgens gerijpt in vaten of flessen en is verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder onder meer Tawny, Ruby, Vintage en Late Bottled Vintage (LBV).

Smaken:
Port biedt een spectrum aan smake, afhankelijk van de stijl. Ruby port heeft frisse, fruitige tonen met een dieprode kleur, terwijl Tawny port complexere smaken van karamel, noten en gedroogd fruit bevat als gevolg van langere rijping op hout. Vintage port is intens en rijk, met robuuste smaken die het beste tot hun recht komen als hij enkele jaren kan rijpen.

Gebruik:
Traditioneel wordt port gedronken als dessertwijn vanwege de zoetheid en sterke smaken. Het wordt vaak geserveerd met kaas, chocolaatjes of rijke desserts. Tawny en Ruby port kan ook lichtgekoeld als aperitief worden gedronken.

Sherry
Sherry is een versterkte wijn uit de regio Jerez in Andalusië, Spanje. De geschiedenis is rijk en gaat terug tot de tijd dat de Feniciërs ruim 3000 jaar geleden de wijnbouw in het gebied introduceerden. De naam "Sherry" is een verengelsing van Jerez.

Productie:
De productie van sherry omvat een uniek rijpingssysteem genaamd 'solera', waarbij wijnen over verschillende jaargangen worden gemengd. Jongere wijnen worden toegevoegd aan vaten met oudere wijnen, waardoor ze kenmerken van de gerijpte wijn kunnen erven. De wijnen ondergaan een verrijkingsproces dat vergelijkbaar is met dat van port, waarbij een druivenalcohol wordt toegevoegd.

Smaken:
Sherry kan variëren van licht en knapperig (Fino, Manzanilla) tot donker en diep (Oloroso), met een scala aan genuanceerde smaken, waaronder amandel, citrus, gedroogd fruit en gist. Het profiel van de wijn kan droog of zoet zijn, vooral bepaald door de druivensoort en het rijpingsproces.

Gebruik:
Sherry is behoorlijk veelzijdig; Finos en Manzanillas worden vaak gekoeld gedronken als aperitief, uitstekend gecombineerd met olijven, noten en tapas. Rijkere stijlen zoals Amontillado en Oloroso kunnen robuustere gerechten begeleiden, terwijl zoete sherry's zoals Pedro Ximénez perfect zijn bij desserts of als digestief worden geserveerd.

Vermout
De wortels van Vermouth gaan terug tot de oudheid, toen wijn werd doordrenkt met kruiden, maar de vermouth die we vandaag de dag kennen, vond zijn oorsprong in het 18e-eeuwse Italië. Het is vernoemd naar 'Wermut', het Duitse woord voor alsem, dat een van de belangrijkste ingrediënten was.

Productie:
Vermouth wordt geproduceerd door wijn te versterken met sterke drank en deze te doordrenken met een mix van kruiden, wortels, bloemen en specerijen. Deze geheime mix varieert sterk per producent en geeft elke vermouth zijn eigen karakter. Er zijn twee primaire stijlen: zoete (rode) vermouth uit Italië en droge (witte) vermouth uit Frankrijk.

Smaken:
Smaakprofielen van vermout kunnen variëren van kruidig en bitter tot zoet en bloemig, afhankelijk van de plantaardige ingrediënten die bij de productie worden gebruikt. Zoete vermout bevat vaak hints van karamel en vanille, terwijl droge vermout de neiging heeft meer kruidachtig te zijn.

Gebruik:
Vermouth wordt veel gebruikt als ingrediënt in veel klassieke cocktails zoals de Martini, Manhattan en Negroni. Je kunt er echter ook zo van genieten, met ijs met een vleugje citrus, of als aperitief om de eetlust te stimuleren.
 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?