Home / Sterke drank / Rum
Filter

Rum

Rum is een alcoholische drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet, melasse genaamd, of soms uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop. Rum heeft een minimaal alcoholpercentage van 37%.


  1 / 7  Bezig met laden...
   1  2 3 4 5  

De meest gebottelde rum is de standaard rum en heeft een alcoholpercentage van rond de 40%. Daarnaast is er ook Navy Strength rum. Deze rum heeft een alcoholpercentage van rond de 50%. Tenslotte is er nog overproof of 151 rum met een alcoholpercentage van rond de 75,5%.

Men denkt dat rum oorspronkelijk uit Brazilië komt. In de loop van de zestiende eeuw ontdekte men dat je de melasse kan laten vergisten om vervolgens de alcohol eruit te distilleren. Vanuit Brazilië verspreidde de kunst van het rum stoken zich over zee naar andere landen in het Caribische gebied. Oorspronkelijk werden er 3 soorten stijlen van rum onderscheiden, namelijk:

 • De Spaanse stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van melasse als suikerbron en is meestal relatief licht van smaak. De bekendste voorbeelden van een Spaanse stijl-rum, is de rum van Havana Club en Bacardi.
 • De Engelse stijl is de oudste rum stijl. Bij deze rum stijl wordt ook melasse als basis gebruikt, maar is vaak voller van smaak. Deze rum komt veel uit voormalige Britse koloniën zoals Barbados, Trinidad en Jaimaica.  Een voorbeeld hiervan is onder andere de rum van Barcelò, Don Papa en Plantation.
 • De Franse stijl wijkt af van de anderen stijlen, doordat hier geen gebruik wordt gemaakt van melasse. De Franse stijl gebruikt namelijk vers suikerriet sap, hierdoor ontwikkelt zich een sterk afwijkende smaak. De smaak is te omschrijven als licht grassig en is fruitig in de aroma’s. Deze rum komt uit de voormalige Franse Koloniën zoals Haïti en Martinique. Rum in deze stijl is meestal een Rhum Agricole. Deze productiewijze heeft een beschermde herkomstbenaming, net zoals bijvoorbeeld cognac ook heeft. Een voorbeeld van een Franse stijl rum is de rum van Trois Rivières.

Tegenwoordig is niet alleen de regio waar de rum vandaan komt bepalend voor de stijl. Dit komt omdat de verschillende stijlen in verschillende landen worden geproduceerd. Daarom worden de verschillende stijlen rum tegenwoordig opgedeeld op kleur, smaak en andere eigenschappen zoals leeftijd.
 • Witte rum is een heldere witte rum, omdat deze rijpt in stalen tanks. Witte rum is lichter van smaak en daardoor een ideale basis voor cocktails.
 • Omdat bruine rum in eikenhouten vaten heeft gerijpt heeft hij een bruine kleur. Bruine rum is steviger van smaak en heerlijk om puur te drinken, maar is ook een prima basis voor cocktails.
 • Bij zwarte rum is door toevoeging van melasse en/of karamel een zeer donkere kleur ontstaan.
 • Gold rum zit tussen een witte en bruine rum in. Gold rum heeft zijn kleur gekregen door de eiken vaten en zit qua smaken tussen de lichte witte rum en zwaardere bruine rum. 
 • Spiced rum heeft een gold rum als basis, maar met extra toegevoegde specerijen waardoor je een donkere rum krijgt met smaken als bijvoorbeeld kaneel, anijs of peper. 
 • Flavored rum is rum met een smaakje. Die smaken komen bijvoorbeeld uit fruit dat mee-gedistilleerd tijdens het productieproces.
 • Overproof rum is rum met een alcoholpercentage van minstens 75%. Bijvoorbeeld strohrum.
 • Cachaca is de Braziliaanse variant van rum, een distillaat op basis van suikerriet.

De basis van de meeste rum is melasse. Melasse is een dikke stroop met een heldere kleur. Het heeft als basis suikerriet. De kwaliteit van rum hangt af van het soort suikerriet dat gebruikt is. De suikerriet wordt in stukken gesneden en vervolgens gemalen om het sap eruit te halen. Dit sap wordt gezuiverd en wat dan overblijft is ‘dunsap’. Dat is een substantie die uit water en suiker bestaat. Dit wordt ingekookt tot dat de suiker gaat kristalliseren. Door de toevoeging van suikerkristallen wordt dit proces versneld. Daarna worden doormiddel van een centrifuge, de suikerkristallen van de stroop gescheiden. Dit gebeurt door middel van de toevoeging van water en stoom. Dan ontstaat een bruine suikersoort die nog één keer gezuiverd wordt, zodat deze helder van kleur wordt.

Aan de melasse wordt vervolgens water en gist toegevoegd om te fermenteren. Des te langer deze fermentatiefase duurt, des te intenser kan de rum uiteindelijk worden. Voor lichtere rum stijlen duurt deze fase ongeveer twee á drie dagen, voor complexere rum kan dit wel tot een week of zelfs langer duren. Deze gefermenteerde vloeistof bevat ongeveer 5-9% alcohol. Dit distilleert men vervolgens via een kolomdistillatie of pot still ketel, afhankelijk van de werkwijze van de producent. Na het destilleren ontstaat een transparante drank met een scherpe smaak en een hoog alcohol percentage.

Na de distillatie rijpt de rum minstens een jaar. De rijpingsfase kan van enkele jaren tot zelfs decennia duren. Het rijpen gebeurt in eikenhoutenvaten of in stalen tanks. Door het rijpen in eikenhoutenvaten krijgt de rum zijn bruine kleur. In sommige gevallen de drank na het rijpen gefilterd zodat de smaken hiervan toegankelijker worden. Dit filteren zorgt er echter wel voor dat de bruine kleur verloren gaat en de drank helder wordt.

Naast dat rum puur of met ijs gedronken kan worden, kun je er ook heerlijke rum cocktails of mixdranken meemaken. Jonge heldere rums, zoals bijvoorbeeld Bacardi, Barcelò Blanco, Brugal Blanco en Captain Morgen White Rum, zijn de perfecte basis voor veel cocktails. Oude rums, zoals bijvoorbeeld Dictador 12 Years en Doorly’s 12 Years, zijn zeer geschikt om een goede cocktail mee te maken. Bij drankenhandel Leiden hebben we meer dan 70 verschillende soorten merken rum op voorraad. Zo zit er altijd wel een rum bij voor uw smaak. Bestel gemakkelijk je rum online en laat het thuis bezorgen.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?