Home / Wijn / Dessertwijn
Filter

Dessertwijn

Dessertwijn, vaak geserveerd bij of als dessert, is een zoete wijnsoort die zich onderscheidt van droge witte of rode wijnen door het hogere suikergehalte. Deze wijnen zijn doorgaans rijker van smaak en hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan andere wijnsoorten.
Bezig met laden...

Typen Dessertwijn
Onder de diverse types dessertwijn vallen vele categorieën, van licht zoet tot intens zoet.

Twee prominente voorbeelden van dessertwijnen zijn:


Sauternes
Sauternes is een Franse dessertwijn uit de gelijknamige regio Sauternes in Bordeaux. Het is een opmerkelijke wijn die wordt geproduceerd van druiven die zijn aangetast door 'noble rot', oftewel de Botrytis cinerea schimmel, die de druiven uitdroogt en concentreert voor een hoger suikergehalte. Dit unieke proces resulteert in een wijn met een complexe, rijke en weelderige zoetheid, vaak met hints van abrikoos en honing.

IJswijn (Ice Wine)
IJswijn is een type dessertwijn die wordt gemaakt van druiven die bevroren zijn gebleven terwijl ze nog aan de wijnstok hangen. Deze methode leidt ertoe dat water in de druif bevriest maar de suikers en andere opgeloste stoffen niet. Wanneer de druiven in deze bevroren staat worden geperst, levert dit een geconcentreerd zoet sap op. IJswijn staat bekend om zijn rijke zoetheid en balans van hoge zuurgraad, met aroma's die vaak doen denken aan tropisch fruit.

Serveren en Combineren
Dessertwijnen kunnen op zichzelf worden genoten of als perfecte aanvulling op diverse desserts. Ze combineren bijzonder goed met fruitdesserts, gebak, en zelfs met blauwe kaas, dankzij de contrastrijke combinatie van zoet en zout. Voor de beste ervaring wordt dessertwijn vaak gekoeld geserveerd.

Genieten van een dessertwijn is een mooie manier om een maaltijd af te sluiten en de smaken van zowel de wijn als het dessert naar een hoger niveau te tillen.
 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?