Home / Sterke drank / Grappa
Filter

Grappa

Grappa is een Italiaanse drank gemaakt van druivenrestanten die overblijven na de wijnproductie. Ben je op zoek naar een speciale grappa of wil je grappa eens proberen? Bij Drankenhandel Leiden kun je vele soorten grappa kopen. Elke grappa heeft zijn eigen smaak. Grappa kun je ook vanuit huis bij ons bestellen. Wij zorgen dat je bestelling snel en veilig bij je wordt bezorgd.
Bezig met laden...

De Italiaanse drank grappa, ook wel Italiaans vuurwater genoemd, wordt gemaakt uit de distillatie van druivendraf. Druivendraf of droesem, in het Italiaans vinaccia genoemd, zijn de druivenrestanten die overblijven na de bereiding van wijn. Grappa heeft een alcoholisch percentage van minimaal 37,5% tot maximaal 60% en is er in vele verschillende smaken en kleuren. De smaak van grappa hangt af van het soort druif en de kwaliteit van die druif. Maar voor de smaak is ook het productieproces, de rijpingsduur en het soort vat waarin de grappa rijpt belangrijk. De kleur van grappa varieert. Een jonge grappa is helder en kleurloos. Een oudere grappa heeft een gele of roodbruine kleur. Dat komt door de houten vaten waarin de grappa heeft gerijpt. De verschillende soorten grappa kan men indelen in de volgende categorieën:     

  • jong of wit (giovaneo/bianca). Deze grappa wordt onmiddellijk opgeslagen in vaten van staal, glas of een ander ondoordringbaar materiaal, tot het moment dat hij in de fles gaat voor verkoop.
  • op leeftijd (affinata). Deze grappa is gerijpt in houten vaten voor maximaal 12 maanden.
  • oud (invecchiata/vecchia). Deze grappa wordt tussen de 12 en 18 maanden gerijpt op houten vaten.
  • zeer oud (stravecchia/riserva). Deze grappa wordt minimaal 18 maanden gerijpt op houten vaten.
  • gemaakt met 1 druivensoort (monovitigno). Deze grappa is gemaakt van minstens 85% van één druivensoort.
  • gemaakt van meerdere druivensoorten die tot dezelfde familie behoren (polivitigno). Deze Grappa is gemaakt van druivensoorten die tot dezelfde familie behoren, maar een andere rijpingsduur, herkomst, oogst of vinificatiemethode hebben gehad.
  • gemaakt van meerdere druivensoorten (mista). Bij het distilleren van deze grappa is gebruik gemaakt van verschillende soorten druiven.
  • aromatisch (aromatica). Deze Grappa is gemaakt van aromatische druiven zoals Müller Thurgau, Muscat Blanc en Gewürztraminer.
  • gearomatiseerd (aromatizzata). Bij deze grappa is er één of zijn er meerdere natuurlijke aroma’s aan toegevoegd. Het gaat dan om een toevoeging van vruchten of een kruid.
Er bestaan ook nog combinaties van deze categorieën. Met 22 verschillende grappa’s in huis is er in elke categorie wel één te vinden bij Drankenhandel Leiden.

Men vermoedt dat de eerste grappa tussen 1300 en 1400 in Noord Italië werd gemaakt. Bassano del Grappa wordt gezien als de plaats waar voor het eerst grappa gemaakt werd en daar heeft de drank dan ook zijn naam aan te danken. De schillen, zaden en steeltjes van de druiven, die overbleven na persen tijdens het proces van de wijnbereiding, werden door de wijnboeren achtergelaten voor de arbeiders. Deze stookten er op hun beurt grappa van. Het was een goedkope drank die de boeren en arbeiders warm hielden tijdens de koude winters in Noord-Italië.

Grappa is een bij de wet beschermd product en de drank mag buiten Italië alleen grappa heten als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de drank in Italië, San Marino of het Italiaanse deel van Zwitserland geproduceerd zijn. Het moet gemaakt zijn van puur druivenpulp en er mag geen extra water aan toegevoegd zijn bij de fermentatie en distillatie. Bekende grappa makers zijn onder andere: Berta, Bepi Tosolini, Inga, Nardini, Marolo, Nonino, Jacopo Poli en Domenis.

In Italië wordt grappa vooral gedronken als een digestief. Grappa helpt bij het verteren van een zware maaltijd. Een jonge grappa wordt koud gedronken. Een oudere grappa wordt op kamertemperatuur gedronken. Het beste kan dat in een klein kelkglas, zo wordt het contact met de lucht beperkt en kan de smaak optimaal worden ervaren. Tegenwoordig vinden we ook grappa terug in verschillende soorten cocktails, bijvoorbeeld de Grappa Mojito.

 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?