Home / Sterke drank / Bitters / Beerenburg
Filter

Bitters / Beerenburg

Een bitter (kruidenbitter) is een alcoholische drank op basis van neutrale alcohol (vaak jenever of brandewijn) waarin kruiden hebben getrokken. Bitters hebben een alcoholpercentage van 15 tot 45%.


  1 / 2  Bezig met laden...
   1  2  

Bitters kun je herkennen aan hun kruidige aroma’s en werden traditioneel gebruikt als medicijn. De bron van alcohol ligt niet vast, waardoor ook wijn als ingrediënt kan dienen en een bitter dus niet altijd gedistilleerd hoeft te zijn. De drank bevat minder dan 100 gram suiker per liter, anders wordt het een kruidenlikeur genoemd. Berenburg (Beerenburg) is een bitter uit Friesland.

Over het algemeen smaken bitters bitter, maar er zijn ook veel bitters waarbij de bittere smaak gecombineerd wordt met zuur of zoet. Veel bitters zijn kruidig. Dat komt doordat er oorspronkelijk kruiden met medicinale eigenschappen gebruikt werden om te bitters te maken. Bitters worden gearomatiseerd met extracten of distillaten van kruiden, schillen, schors en wortels.

Er zijn 2 verschillende soorten bitters te onderscheiden, namelijk:

  • Spijsverteringsbitters worden typisch geconsumeerd in veel Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Deze bitters worden puur gedronken in een klein likeurglas als digestief, om de spijsvertering te ondersteunen, maar de kunt het ook mixen met frisdrank.  Voorbeelden hiervan zijn bepaalde bitters uit Duitsland, Oostenrijk en Italie (amaro’s genaamd, bijvoorbeeld Campari en Aperol). Ook worden bitters wel eens in de thee of warme chocolademelk gedaan. Met bijvoorbeeld wat kruidnagel, kaneel en citroen is het dan een goed “opwarmertje”.
  • Cocktailbitters worden veelal als ingrediënt in cocktails gebruikt als tegenhanger voor zoete likeuren. Deze cocktailbitters zijn vaak zeer sterk van smaak en worden enkel als druppel toegevoegd aan een cocktail of mixdrankje. Herkenbaar aan hun kleine flesgrootte met dopjes voor het schenken van kleine hoeveelheden. Bekende voorbeelden hiervan zijn Angostura en Peychauds.
Het gebruik van bitters is al eeuwenlang bekend. De oude Egyptenaren maakten de bitters van gedistilleerde wijn, waaraan geneeskrachtige kruiden werden toegevoegd. Het mengsel moest enige tijd trekken en werd vervolgens verkocht als medicijn. Aan het einde van de Middeleeuwen werd het distillatieproces ontdekt. Men ontdekten dat wanneer de alcohol tot een bepaalde hoogte verwarmd wordt, de drank sneller dan water verdampte. De opgevangen damp werd afgekoeld en was weer een vloeistof maar dan met een hoger alcoholpercentage: een destillaat. Dit gaf de mogelijkheid voor de ontwikkeling van meer geconcentreerde bitters en daardoor konden ook de cocktailbitters ontwikkeld worden.

Bij Drankenhandel Leiden hebben we meer dan 30 verschillende merken bitters op voorraad. Er zit altijd wel een bitter bij voor jouw smaak. Bestel de bitters gemakkelijk online en laat het thuis bezorgen.

 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?