Home / Sterke drank / Cognac
Filter

Cognac

Cognac is een alcoholische drank die gemaakt wordt door het distilleren van witte wijn. Cognac heeft een alcoholpercentage van 40% of hoger.


  3 / 3  Bezig met laden...
  1 2  3   

Eénmaal na het bottelen wordt de Cognac niet meer ouder. De oudere Cognac heeft in het algemeen een diepe bruingele kleur en heeft een zachtere rondere smaak. Dit komt door de wisselwerking van het hout van het vat waarin de drank rijpt. Pas gedistilleerde Cognac heeft namelijk geen kleur. Cognac wordt puur gedronken, als een digestief. Dat kan het beste in een tulpvormig glas, zodat de aroma’s van de Cognac niet te snel vervliegen.

De verschillende soorten Cognac kan men indelen in 4 leeftijdscategorieën:

  • VS staat voor Very Special. Deze cognac moet minimaal 2 jaar gerijpt zijn.
  • VSOP staat voor Very Superior Old Pale. In deze Cognac moet de jongste au-de-vie minimaal 4 jaar gerijpt zijn.
  • XO staat voor Extra Old. Minimaal 10 jaar op eikenhouten vaten gerijpt.
  • XXO staat voor Extra Extra Old Minimaal 14 jaar
Er zijn ook nog andere uitdrukkingen om aan te geven om wat voor een soort Cognac het gaat namelijk Hors d’Age, extra en Tres Vieille Réserve, maar dit zijn geen officiële benamingen voor de cognac soorten.

De manier waarop Cognac gemaakt wordt komt al uit de 17e eeuw. De vraag naar gedestilleerde wijn ontstond door dat de bemanning van schepen op zoek was naar een wijn die langer houdbaar bleef en daardoor thuis, na de reis, ook nog lekker was. De mensen van Charente bedachten om de wijn  2 keer te destilleren, zo bleef de drank langer houdbaar. Het stadje Cognac, een Franse gemeente in het département Charente, heeft sindsdien zijn naam verbonden aan deze drank. 

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de Cognac moet voldoen.
  • De drank moet gedistilleerd zijn in de Franse streek Cognac.
  • De drank moet minimaal 2,5 jaar gerijpt hebben op houten vaten.
  • De drank moet 2 keer gedistilleerd zijn.
  • Het alcohol percentage is minimaal 40%.
  • Er zijn slechts negen druivenrassen die gebruikt mogen worden voor het produceren van Cognac, namelijk: Colombard, Folle Blanche, Sémillion, Select, Follignan, Jurançon Blanc, Montils, Meslier Saint-François en Ugni Blanc. Echter wordt 90% van de cognac gemaakt met het druivenras Ugni Blanc.
Bij Drankenhandel Leiden zijn er maar liefst 20 verschillende bekende en onbekende merken Cognac te koop, zoals Camus, Courvoisier, De Luze, De Rochenac, Frapin, Giboin, Godet, Hennessy, Hine, Jean Fillioux, Joseph Guy, Martell, Menard, Meukow, Montifaud, Moullon, Pierre Ferrand, Pierre Vallet, Ragnaud Sabourin en Remy Martin. Bestel gemakkelijk je cognac online en laat het thuisbezorgen. 

 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?