Home / Sterke drank / Vodka
Filter

Vodka

Wodka of vodka is een heldere alcoholische drank die geproduceerd wordt op basis van verschillende graansoorten, zoals tarwe, gerst en rogge. Ook bestaan er wodka’s die geproduceerd worden op basis van aardappel en quinoa.Wodka heeft een alcoholpercentage van tussen de 35 en 70 procent. De naam van wodka is afgeleid van een Russisch woord dat ‘watertje’ betekent. Wodka smaakt en ruikt zeer neutraal in vergeleking met andere alcoholische dranken. Dat komt doordat de meeste wodka’s bijna niets anders bevatten dan ethanol en water. De verschillende wodka’s zijn in te delen in 2 soorten, namelijk neutraal en flavored. In neutrale wodka proef je mineralen en vooral een pure smaak. Een wodka op basis van tarwe, die vooral in Rusland en Scandinavië wordt gestookt, herken je aan zachte en soepele neutrale smaak. Een neutrale wodka uit Polen kun je herkennen door zijn droge kruidigheid met hints van menthol. Een wodka op basis van rogge heeft een lichtzoete smaak, dit zijn bijvoorbeeld Wodka’s van Pravda of Zuidam Dad’s Homemade Vodka. Een wodka op basis van aardappel heeft een romige afdronk. Vanaf midden jaren 90 van de twintigste eeuw zijn er naast de neutrale wodka veel flavored varianten bijgekomen met een fruitig of kruidig smaak. Voorbeelden daarvan zijn onder andere Absolut Juice Apple, Pravda Orange Vodka en Ciroc Peach Vodka.
 
Bij een wodka op basis van graan, wordt het graan eerst tot ontkiemen gebracht. Hierdoor ontstaat er uit het zetmeel vergistbare suiker. Dit wordt met water tot een licht alcoholische vloeistof gegist, daarna wordt de vloeistof meerder keren gedistilleerd. Het gevolg van meerdere destillaties is een enorm sterke drank van 95-96 procent vol. Na het destilleren wordt de wodka opgeslagen in tanks met houtskool. Door de houtskool worden alle geuren en onzuiverheden geadsorbeerd. Hierna wordt het gefilterd en wordt er vlak voor het bottelen nog water toegevoegd. Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedistilleerde dranken, maar komt direct uit de distilleerketel in een fles in de handel.

De drank is afkomstig uit Oost-Europa. Al voor 1400 werd wodka gestookt, destijds werd het van druivenmost gemaakt en had het een alcoholpercentage van slechts 14 procent. Aan het einde van de Middeleeuwen werd het distillatieproces ontdekt. Men ontdekten dat wanneer de alcohol tot een bepaalde hoogte verwarmd wordt, de drank sneller dan water verdampte. De opgevangen damp werd afgekoeld en was weer een vloeistof maar dan met een hoger alcoholpercentage: een destillaat. Men zegt dat deze techniek werd verspreid van Oost-Europa door monniken die dit proces al eerder hadden gedaan in het westen van Europa. Wodka is tegenwoordig nog steeds één van de meest populaire gedistilleerde dranken: per jaar wordt ongeveer 4.5 miljard liter wodka gedronken. Het populairst is de drank in Rusland, Oost-Europa en Scandinavië. 
 
Een goede wodka wordt geserveerd uit de vriezer en drinkt men traditiegetrouw puur. Een echte wodka bevriest niet. De vrieskou zorgt ervoor dat de sterke drank wat stroperiger wordt qua structuur.  Er kan op veel verschillende manieren van deze drank genoten worden: puur, in de mix of als onderdeel van een cocktail. Bij Drankenhandel Leiden hebben we meer dan 25 verschillende soorten merken wodka op voorraad. De gangbare merken zoals Smirnoff en Absolut, maar ook de luxere merken zoals Ciroc, Crystal Head Vodka en Grey Goose. Er zit altijd wel een wodka bij voor uw smaak. Bestel gemakkelijk je wodka online en laat het thuis bezorgen.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.


18+ Leeftijdscheck bij aflevering!

Ben je 18 jaar of ouder?